Activităţi pastorale, filantropice şi altele

Viața parohiei Iulie 7, 2012

În decursul unui an, preotul face 4 vizite pastorale programate, la fiecare casă: 2 în ajunurile Crăciunului şi Bobotezei, 2 în decursul anului. În afară de aceste vizite programate, mai face şi vizite pe parcursul anului la casele unde locuiesc persoane cu probleme deosebite: bătrâni singuri, bolnavi care nu se pot deplasa, copii cu necesităţi speciale, familii nevoiaşe cu copii.

În perioada caldă a anului, se fac activităţi catehetice cu copiii şi adolescenţii, discuţii libere pe teme propuse de tinerii participanţi.

În prima zi de Crăciun se oferă tuturor copiilor din parohie, în vârstă de sub 10 ani, precum şi celor mai mari care au activitate bisericească mai intensă, pachete cu: fructe, dulciuri şi cărţi ortodoxe (de rugăciuni, de învăţătură, de explicaţii) precum şi beletristică adecvată vârstei şi necesităţilor şcolare). Tot atunci se oferă cadouri similare şi femeilor văduve cu situaţie grea.

O acţiune asemănătoare are loc în a doua zi de Paşti, când sunt vizate mai ales familiile şi persoanele singure cu situaţie materială deficitară.

Beneficiază de ajutoare băneşti şi materiale o serie de copii de vârstă şcolară (elevi, studenţi) care sunt fie orfani, fie sunt din familii cu posibilităţi materiale reduse, precum şi unii bătrâni bolnavi (pentru medicamente). De cele mai multe ori, în activităţile filantropice individualizate se implică familii care doresc să ajute şi să rămână totuşi anonime.

Deoarece era necesară reînnoirea obiectelor liturgice, s-a procedat la:

- procurarea de Sf. Vase noi;

- confecţionarea a 9 rânduri de veşminte liturgice noi, scoţându-se treptat din uz cele vechi şi uzate;

- s-au primit ca donaţii: o Sf. Evanghelie ferecată (adusă din Grecia), un Sf. Chivot nou, un Sf. Epitaf, acoperăminte pentru Sf. Masă şi analog, două cădelniţe, doi prapuri, două felinare şi două cruci de procesiune, o cruce cu postament, pt. Sf. Altar, 8 candele noi, un sfeşnic nou pt. naos, o colimvitră, o cutie a milei. De asemenea, s-au procurat cărţi liturgice, printre care Ceaslovul şi 4 mineie (care lipseau), pentru completarea necesarului de cărţi de slujbă.

Pe linie gospodărească: s-au adus piese de mobilier (dulapuri, scaune), covoare noi, s-a extins spaţiul clopotniţei, s-a intervenit pentru securizarea locaşului de cult şi pentru îmbunătăţirea confortului termic în sezonul rece.